Nytt felles profesjonsforbund

Nå er vi under etablering!

Prester, diakoner og kirkelig undervisningsansatte vil 1. januar 2025 gå inn i et nytt felles profesjonsforbund. Nå leder interimsstyret jobben med å etablere den nye organisasjonen.

Denne siden er felles for Presteforeningen (PF), Diakonforbundet og Kirkelig Undervisningsforbund (KUFO). Innholdet er utviklet av prosjektsekretariatet for det nye profesjonsforbundet. Interimsstyret står ansvarlig for innholdet.

Våren 2024 ble det vedtatt at Presteforeningen, Diakonforbundet og Kirkelig Undervisningsforbund (KUFO) vil gå sammen i et nytt profesjonsforbund. Med klart flertall sa generalforsamlingene i alle de tre foreningene ja. Diakonforbundets vedtekter krevde i tillegg en uravstemning blant medlemmene.

Foreløpig juridisk navn på den nye sammenslutningen er Profesjonsforbundet for prester, diakoner og undervisningsansatte. Oppstart er fastsatt til 1. januar 2025.

Navn, logo og visuell identitet

Høsten 2024 skal et helt nytt forbund finne sin uttrykksform. Ikke minst skal det velges et navn som kan brukes i dagligtale og kommunikasjon.

«Hva barnet skal hete» er et spørsmål mange har vært opptatt av, også i de interne høringene. Nå jobbes det for fullt med å finne frem til både navn, logo og visuell identitet for det nye profesjonsforbundet.  

En arbeidsgruppe med medlemmer fra alle de tre foreningene har fått et hovedansvar for denne prosessen. Enda flere fikk komme med innspill da 68 delegater var samlet til stiftelsesmøte på Gardermoen 13. juni (- se omtale lenger ned på siden).

På ulike måter vil medlemmer og tillitsvalgte bli involvert, også når ny nettside skal bygges opp i løpet av høsten.

Denne siden vil bli oppdatert underveis.

Interimsstyret

Alt arbeid ledes av et interimsstyre med medlemmer fra de tre fusjonerende foreningene.

Presteforeningens leder, Eva Klokkerud, er også leder av interimsstyret, mens KUFOs leder Lene Beate Østerås er 1. nestleder og Diakonforbundets leder Asbjørn Sagstad er 2. nestleder.

Interimsstyret består i tillegg av Arnt Johan Vistnes (Presteforeningen), Ingvild Knudsen Hammernes (Presteforeningen), Ann-Kathrin Fjøren Kasbo (Diakonforbundet) og Bjørn Losvik (KUFO).

Det nye profesjonsforbundets interimsstyre. Fra venstre: Asbjørn Sagstad (DNDF), Ann-Kathrin Fjøren Kasbo (DNDF), Lene Beate Østerås (KUFO, Eva Klokkerud (PF), leder, Arnt Johan Vistnes (PF), Bjørn Losvik (KUFO). Ikke tilstede: Ingvild Knudsen Hammernes (PF).

Stiftelsesmøtet 13. juni 2024.
Det nyvalgte interimsstyret fotografert på Gardermoen 13. juni: Asbjørn Sagstad (t.v.), Ann-Kathrin Fjøren Kasbo, Lene Beate Østerås, leder Eva Klokkerud, Arnt Johan Vistnes, Bjørn Losvik. Ingvild Knudsen Hammernes var ikke til stede.
Les mer: «Det nye profesjonsforbundet er stiftet og interimsstyre valgt»

Prosjektsekretariat

Sekretariatet som skal bistå interimsstyret frem til etablering av det nye profesjonsforbundet, består av generalsekretærene i Presteforeningen, Diakonforbundet og Kirkelig Undervisningsforbund.

I tillegg er Anders Kristensen Nordvik ansatt som prosjektleder i sekretariatet.

Har du spørsmål eller innspill, ta kontakt! Av kapasitetshensyn kan vi ikke love at alle får personlig svar, men alle innspill vil bli notert og tatt med i vurderingene.

Hva skjer videre?

  • Høsten 2024
    Forberedelser til fusjonering av dagens tre organisasjoner
    Etablering av fellessystemer
    Valg til regionale og nasjonale organer
    Arbeide med kulturbygging på tvers
  • 1. januar 2025
    Ny organisasjon
  • 23.-25. mars 2025
    Første ordinære generalforsamling i ny organisasjon. Her velges sentralstyret, og retningen settes for profesjonsforbundets faglige og politiske arbeid.

Vedtekter og annet grunnlagsmateriale

Vedtekter for Profesjonsforbundet for prester, diakoner og undervisningsansatte Disse vedtektene gjelder fra 1.1.25 til de blir endret. Første anledning for endring i vedtektene er ved generalforsamlingen 2025. Har du innspill til vedtektene hører vi gjerne fra deg. For behandling på generalforsamling i mars 2025 må innspillene være innkommet innen utgangen av 2024.
Politisk plattform for det nye profesjonsforbundet Denne politiske plattformen ble vedtatt av stiftelsessamlingen 13. juni 2024. Den uttrykker grunnlaget som det nye profesjonsforbundets videre politikk skal bygges på. Den politiske plattformen legges, sammen med politiske måldokumenter vedtatt av de tre eksisterende organisasjonene, til grunn for arbeidet med å utvikle et mer omfattende politisk og helhetlig måldokument som legges fram til behandling på første ordinære generalforsamling i mars 2025.
Sluttrapport fra styringsgruppa for en mulig felles organisasjon Denne rapporten inneholder organisasjonskart og beskrivelse av hvordan ulike medlemmer blir representert i det nye profesjonsforbundet. Rapporten uttrykker også motivasjonen for en felles organisasjon, viktige tema for prosjektet videre, vedtekter m.m.

Dokumenter som har vært til høring underveis i prosessen

Høringsdokument med forslag til organisasjonsmodell, politisk plattform og vedtekter Dette dokumentet ble utarbeidet av felles styringsgruppe i 2023, på bakgrunn av høringssvarene om Grunnlagsdokument: Skisse til en mulig felles organisasjon. Høringen pågikk i november 2023.
Grunnlagsdokument: Skisse til en mulig felles organisasjon Dette dokumentet ble utarbeidet av felles styringsgruppe i 2022 og ble sendt på høring i de tre organisasjonene i februar 2023.