Prest leser bibeltekst på hebraisk

Foto: Kristianne Marøy

Prest leser bibeltekst på hebraisk

Foto: Kristianne Marøy

Videreutdanningskurs med søknadsfrist 15. september 2024

Bispemøtet koordinerer etter- og videreutdanningen for prester ansatt i bispedømmene. Det er to årlige kursutlysninger, med søknadsfrist 15. mars og 15. september.

Følgende kurs lyses ut med søknadsfrist til arbeidsgiver 15. september 2024:

Kursene er åpne også for prester med andre arbeidsgivere. Flere av kursene er også åpne for diakoner og ansatte i kirkelig undervisning m.m.

Mer om videreutdanningskursene

Nedenfor finner du en kort presentasjon av de utlyste vidererutdanningskursene.

Fordypning og fornyelse i prekenarbeidet med Det gamle testamentet (MF), 10 stp.
Fra Kursbeskrivelsen
Emnet TEOL6519 retter seg mot prester som ønsker fordypning og fornyelse i arbeidet med å bruke gammeltestamentlige tekster i prestetjenesten. Det vil sette søkelys både på fortellinger (1. Mosebok, 2. Mosebok, Ruts bok) og poesi (Klagesangene) fra kirkeårets tekster.
Overordnede tema som gudsbilder, menneskesyn og natursyn blir løftet frem. Problematisk bruk av Det gamle testamentet i forkynnelsen vil også bli tematisert. Emnet trekker inn nyere metodiske perspektiv innen bibelvitenskapen, og fortolkningshorisonten utvides ved å inkludere tema som kjønn og migrasjon.
Emnet vil gi en opplæring i bruk av det digitale bibelsøkeverktøyet Logos i arbeidet med bibeltekster på hebraisk. Deltakelse forutsetter ikke hebraiskkunnskaper.

Emnet har bakgrunn både i Kirkemøtets bestilling om å «arbeide vidare med spørsmålet om bruken av tekster frå Det gamle testamentet i forkynninga i Den norske kyrkja» (2021), og anbefalinger fra utredningen «Den norske kirke i møte med jødedom og jøder» (2024).

Kursledelse: Kristin Joachimsen (professor i GT), Gard Granerød (professor i GT), Ingunn Aadland (førsteamanuensis i GT, bibel og hermenutikk), Andrew Wergeland (universitetslektor i GT og hebraisk)

Menighet i bevegelse (MF), 5 stp
Fra kursbeskrivelsen
Hvordan være folkekirke med rom for utvikling og initiativ? Hvordan bidra til fornyende og kreative prosesser i menighet og arbeidsfellesskap? Dette emnet tilbys desentralisert i avtale med lokale kursarrangører og retter seg mot prester, kirkeverger, daglige ledere, diakoner, kateketer, menighetsrådsmedlemmer og andre medarbeidere som vil tenke sammen om kirkens vei inn i fremtiden.

Emnet tar utgangspunkt i nyere nordisk forskning på menighetsutvikling og vil gi innblikk i forhold som kan innvirke på menighetens egenart og utvikling i sin unike kontekst. Det vil introdusere teoretiske og praktiske perspektiver på følgende områder:

Det blir rom for å reflektere over:

Emnet vil gi redskaper til å fremme engasjement og samspill i stab og menighetsråd. Det vil gi innføring i metoder som vil fremme lydhørhet, involvering og nye tilnærminger til frivillighet. Det vil presentere metoder for samskaping med andre aktører i lokalsamfunnet.
Emnet gir 5 studiepoeng på bachelornivå, men kan inngå som del av Erfaringsbasert mastergrad i praktisk teologi.

Kursledelse: Dorte Kappelgaard (førsteamanuensis (sosiolog) og faglig leder ved MF KOM), Knut Tveitereid (førsteamanuensis og praktikumsleder), Inge Westly (universitetslektor og leder ved MF KOM.

Pastoralklinisk utdanning (PKU) (MF), 20 stp
Fra kursbeskrivelsen: «PKU er sjelesorgfaglig prosesslæring via praksis, refleksjon, teoretisk studium og veiledning. En vesentlig del av utdanningen er utøvende (klinisk) tjeneste. Utdanningen rettes spesielt mot prester og diakoner, men også andre kirkelige medarbeidere kan søke.»

Kurssted Akershus universitetssykehus (A-hus), utvidet tidsramme (6 uker á 5 kursdager), høst 2025-vår 2026.

Kursledere: Sykehusprest Hilde Frøkedal (godkjent veilederkandidat i PKU) og Hilde Halsteinli Unsvåg (sertifisert veileder i PKU).

Sannhetskommisjoner, forsoning og helbredelse av minner (KUN/VID Tromsø), 10 stp (del II, kurssteder Bodø og Trondheim)
Fra kursbeskrivelsen
Dette er det andre av tre emner i studiet «Sannhet og forsoning som teologi og praksis». Emnene kan tas hver for seg.
Hovedtemaer:

Kursledelse: Tore Johnsen (førsteamanuensis), Line M. Skum (universitetslektor), Torbjørn Brox Webber (stipendiat).

Kirkelige praksiser, jøder og jødedom (Kurslederkurs) (TF), 10 stp – se beskrivelse i egen nettsak.

Kursutlysningene

Bispemøtets side om etter- og videreutdanning finner du samlet oversikt over kursutlysningene.
Kursbeskrivelsene vil bli oppdatert.

Søknadsfrist og rutiner for søknad

Fristen for å søke studiestøtte og permisjon fra arbeidsgiver er 15. september.
Du må også søke studiestedet om opptak på kurset. Den fristen går fram av den enkelte kursutlysningen.
Spesialprester som ikke er ansatt i rDnk, søker studiestedet etter avklaring med egen arbeidsgiver.

På Bispemøtets hjemmeside finner du nærmere informasjon om: