Presteforeningens leder Eva Klokkerud. (Foto: Helene Moe Slinning)

Presteforeningens leder Eva Klokkerud. (Foto: Helene Moe Slinning)

Statsbudsjettet: Gode intensjoner, manglende oppfølging

– Det er skuffende at regjeringen ikke reelt følger opp sin egen uttalte målsetting om en landsdekkende folkekirke, sier Presteforeningens leder Eva Klokkerud om det framlagte forslaget til statsbudsjett.

Regjeringen legger selv til grunn en forventet lønnsvekst i 2025 på 4,5 %. Den foreslåtte økningen i bevilgning til Den norske kirke er 3,7 %.

– Når vi samtidig vet at kirken bruker 90 % av statstilskuddet på lønnsutgifter, vil dette budsjettforslaget i praksis føre til ytterligere stillingskutt i kirken. Det er kritisk for prestetjenesten og lokalkirken, sier Eva Klokkerud.

Skal kyrkja vere ei lokalt forankra folkekyrkje ?

I statsbudsjettet sier regjeringen: «Skal kyrkja vere ei lokalt forankra folkekyrkje i alle delar av landet, må prestetenesta ha gode rammevilkår og dei mange kyrkjebygga haldast ved like».

– Presteforeningen opplever at regjeringen i statsbudsjettet ikke lever opp til sin egen beskrivelse av folkekirkas oppdrag. Vi er glade for at regjeringen viser forståelse for det grunnleggende i folkekirka og prestetjenesten, men kan ikke se at det følges opp i forslaget til bevilgning, sier Presteforeningens leder.

– Det er allerede i dag krevende å opprettholde en landsdekkende prestetjeneste slik at «dei som er medlemmer av kyrkja, skal kunne ta del i gudstenester og kyrkjelege handlingar der dei bur», slik det er formulert i statsbudsjettet. Det er nettopp lokalt konsekvensene av dette budsjettet vil merkes. Det er allerede kuttet i bemanningen, og med dette budsjettforslaget frykter vi ytterligere stillingskutt i den lokale prestetjenesten, sier hun.

Forventer forsvarlig kompensasjon når kirken overtar eiendom

Statsbudsjettet peker også på at kirken skal overta ca. 150 presteboliger og andre eiendommer fra Opplysningsvesenets fond.

– På vegne av de prestene som skal bo i disse boligene, forventer jeg at staten sørger for at kirken samtidig får en forsvarlig grunnkapital og framtidig støtte til vedlikehold av disse eiendommene, sier Presteforeningens leder Eva Klokkerud.

Kategorier

Aktuelt