Pensjonen din består av tre elementer.
Den norske kirke (rettssubjektet) bytter pensjonsleverandør
– For Presteforeningen er det helt avgjørende at alle våre medlemmer har gode og forutsigbare pensjonsordninger, sier Presteforeningens leder Eva Klokkerud.
Det er nå klart at Den norske kirke (rettssubjektet) (rDnk) bytter pensjonsleverandør fra SPK til KLP per 1. januar 2025. Med en begrensning på 15 år i KLP.
– Jeg vet at mange medlemmer er urolige for at vi skal ut av SPK og at det er en tidsbegrensning i KLP. Da er det viktig for meg å si at selv om rDnk bytter pensjonsleverandør beholder vi per nå dagens pensjonsordning, nemlig offentlig tjenestepensjon. Så skal vi kjempe videre for å sikre fortsatt like gode pensjonsordninger i framtiden, sier Presteforeningens leder.
Har du mottatt informasjon fra arbeidsgiver?
Den praktiske konsekvensen av endringen i pensjonsleverandør er at arbeidsgiver vil foreta en overflytting av alle ansatte fra SPK til KLP. Dette er omtalt i brev til de ansatte, sendt fra Kirkerådet 2.9.24 på e-post og Digipost. Der forsikrer Kirkerådet blant annet om at endringen ikke vil få konsekvenser for pensjonsopptjeningen. Det er viktig at du leser informasjonen fra arbeidsgiver. Der får du også svar på ulike spørsmål.
Presteforeningen har jobbet for en varig løsning med offentlig tjenestepensjon
Primært ønsket Presteforeningen at rDnk burde fortsette å ha SPK som pensjonsleverandør, og fikk støtte fra vår hovedsammenslutning Unio på at dette burde være mulig. Dessverre ble dette avvist av regjeringen gjennom flere departementer, og rDnk får ikke forlenget sitt medlemskap i SPK etter 31.12.2024.
Da spørsmålet om SPK var avklart, var kommunal tjenestepensjon det neste naturlige skrittet. For at rDnk skulle få adgang til kommunal tjenestepensjonsordning måtte Finansdepartementet gjøre en endring i forskrift om kommunal tjenestepensjon. Da dette spørsmålet om endring i forskriften ble sendt på høring høsten 2023 var Finansdepartementets forslag at Den norske kirke kun skulle få en begrenset adgang på 10 år.
I vårt høringssvar var Presteforeningen klar på at det måtte åpnes for at rDnk kunne få en permanent adgang til å ha tjenestepensjonsordning i KLP. Det samme krevde de andre fagforeningene og arbeidsgiversiden i kirken.
-Vi mener det er sterkt beklagelig at Finansdepartementet, til tross for klar tilbakemelding fra de kirkelige aktørene, kun åpnet for adgang til kommunal tjenestepensjon i 15 år. Presteforeningen vil i årene framover fortsette jobben for å beholde den pensjonsordningen vi har. I dette arbeidet vil vi fortsatt ha god støtte i kompetansen og innflytelsen fra vår hovedsammenslutning Unio, sier Presteforeningens leder Eva Klokkerud.
Deler informasjon fra Kirkerådet
Etter avtale med Kirkerådet publiserer vi store deler av den informasjonen arbeidsgiver har sendt til de ansatte i rDnk lenger ned på denne siden.
Vi understreker at informasjonsansvaret i denne saken ligger hos arbeidsgiver. Vi følger likevel godt med på alt som skjer i denne saken og presser på for at Kirkerådet skal kommunisere så raskt og tydelig som mulig.
For mer info om saken fra Kirkerådet, sjekk egen pensjonsside på kirkens intranett.
Har du spørsmål om pensjon kan de rettes til arbeidsgiver på e-post: pensjon@kirken.no
Tips til mer info
Husk først og fremst at pensjonen din består av tre deler:
- Hoveddelen kommer fra folketrygden (NAV)
- Tjenestepensjon opptjent gjennom arbeidsgiver (SPK/KLP)
- Egen sparing
Vi anbefaler disse sidene for mer info om pensjon generelt og mulighet for å beregne din individuelle pensjon:
- Norsk pensjon
En pensjonsportal som skal gi deg en samlet oversikt over forventet alderspensjon fra ulike pensjonsordninger - SPKs hjemmesider
- NAVs side «Din pensjon»
- KLPs hjemmesider
Disse vil foreløpig ikke ha informasjon om rDnks avtale og din framtidige opptjening, siden man ennå ikke har byttet leverandør. Du kan likevel finne info om KLPs bankavtale og andre tjenester.
Allerede alderspensjonist?
Ditt medlemskap i SPK blir ikke berørt og du blir ikke flyttet til KLP.
Hva med uføre og sykemeldte?
De som per 1. januar 2025 er sykemeldt, delvis ufør eller ufør, vil forbli i SPK inntil de eventuelt får endret status til yrkesaktiv. Ved endret status til yrkesaktiv vil også disse overføres til KLP. Er man ufør til man blir alderspensjonist blir man værende i SPK.
Har du boliglån i SPK?
Tilbudet om boliglån i SPK er ikke en del av arbeidsgivers forpliktelser overfor deg som arbeidstaker. Når medlemskapet i SPK opphører ved nyttår vil lånevilkårene hos SPK endres.
Du er selv ansvarlig for å sette deg inn i de endrete vilkårene og vurdere om du skal flytte lånet.
Sjekk gjerne ut Presteforeningens gunstige bankavtaler med Nordea og Sparebank Sør.