Skilt til kontor til Pavens ulike råd
Foto: Maria Lorentzen-Spydevold
Dialog og interreligiøsitet i Roma
Av Maria Lorentzen-Spydevold, sykehusprest ved Sykehuset Østfold
6. november 2024
Maria Lorentzen-Spydevold er sykehusprest ved sykehuset Østlandet og mottok midler fra Frie internasjonale stipend for å reise sammen med preste- og samtaletjenesten ved sykehuset Østfold på studiereise til Roma. Nedenfor følger hennes rapport fra turen.
September 2024 var preste- og samtaletjenesten ved sykehuset i Østfold på studietur til Roma. Her fikk vi både en innføring i den religiøse historikken i Roma og dens tråder frem til i dag, samt at vi fikk et innblikk i hvordan det jobbes med dialog og økumenikk i Roma i dag.
Historikk og kirkebesøk
Det gjorde veldig inntrykk å bevege seg rundt i bybildet med guide. Samfunnet og religionen var og er tett sammenvevet i Roma, og det å besøke Pantheon, Colosseum og Forum Romanum med Titusbuen og se disse stedene i sammenheng med vår tid var utrolig spennende.
Vi hadde også en rekke kirkebesøk: Santa Maria in Aracoeli, Sta Maria in Trastevere og St. Ignaziuskirken for å nevne noen. Den overveldende utsmykningen med både kunst, skulpturer og gull ble et tilbakevennende diskusjonstema i vår gruppe. Med en historikk om stor fattigdom blant befolkningen og byggingen av massive kirker opp gjennom tidene, var det interessant å reflektere rundt menneskets rolle, verdi og rikdom i den katolske kirken gjennom tidene.
Økumenikk og dialog på tvers
Vi hadde egentlig fått innvilget en VIP-audiens hos paven, men på grunn av flom i Øst Timor hadde han reist dit rett før vi kom. Vi fikk allikevel et besøk i Vatikanet. I tillegg til Vatikanets museer og Det sixtinske kapell fikk vi et møte med lederen for pavens økumeniske råd; Fader Martin Brown. Det var en interessant samtale der vi fikk innblikk i hvordan den katolske kirken i Roma jobber med økumenikk.
Vi hadde også et møte med Matthew Lafferty og Tara Curlewis fra Methodist Ecumenical Office i Roma og fra World Communion og Reformed Churches. De fungerte som bindeledd mellom den katolske kirke og Metodistkirken/den reformerte kirke. Det var svært lærerikt å høre hvordan de arbeidet med interreligiøs dialog og kristen enhet i det pavelige råd for interreligiøsitet.
Diakoni, valdensere og «Otto pr mille»
I Italia har de en italiensk lov som innebærer at 8 % av skattebetalerens årlige inntektskatt settes av og gis til en anerkjent religiøs organisasjon eller en organisasjon som er et alternativ til statlig sosialhjelpsordning. Skattebetaleren krysser selv av for hvilken organisasjon man ønsker å gi sitt bidrag til. Pengene kan brukes både til lønnsmidler, til materiell og til sosial hjelp.
Valdenserne i Italia driver et utrolig omfattende diakonalt arbeid og har blitt en populær mottaker av disse skattepengene. Vi fikk møte direktøren i Union of Methodist and Waldenisan churches og høre om disse prosjektene. The Waldensian Church i Italia har i dag ca. 20 000 medlemmer, men får årlig skatteutbytte fra ca. 500 000 personer som velger dem som sin mottaker. Dette gir enorme pengesummer.
Det som er spesielt og meget imponerende, er at de har valgt å bruke alt de får via disse midlene til diakonalt og sosialt arbeid. Blant annet gjør de et enormt arbeid for å integrere og hjelpe flyktninger. De har laget utrolig gode systemer som gjør at flyktningene møtes, får hjelpe med papirer, integreres og sysselsettes på en måte staten ikke klarer. For dem var det viktig at alle skattemidlene skulle tilbake til samfunnet og folket. De sørger selv for å få inntekter til lønnsutgifter og alle andre driftsutgifter organisasjonen og kirken måtte ha, på egen hånd.
Det var utrolig lærerikt og inspirerende å se hvordan en kirke med meget begrensede midler stod så sterkt i denne diakonale tankegangen, når de egentlig kunne gjort det mye lettere for seg selv ved å ta noen av midlene til eget bruk og allikevel ha mye til diakonalt arbeid. Men, de ville være uavhengige av staten, og viste det tydelig.
Oppsummering
Dette var en studietur med veldig mange inntrykk og gode møter. Det har vært veldig lærerikt og har satt i gang nye tankeprosesser hos meg. Også etter at vi har kommet hjem, har vi som var med på turen stadig vendt tilbake til det vi fikk se og høre og reflektert rundt dette og hva vi kan ta med oss inn i vår hverdag og vår organisasjon. Det var kort sagt en opplevelse for hele sanseapparatet fra start til slutt. Veldig takknemlig for å ha fått deltatt på denne turen.
Frank Oterholt, prest og høyskolelektor, ble tildelt stipend fra Frie internasjonale stipend for å besøke Søren Kierkegaard Forskningscenter i København og der utforske Søren Kierkegaards
Oddbjørn Stangeland ble tildelt midler fra Presteforeningens Frie internasjonale stipend for å gå den franske delen av pilegrimsvandringen til Santiago de Compostela. Vandringen ble gjennomført i mai-juni 2024 og her forteller han om noen erfaringer og refleksjoner pilegrimsvandringen gav ham.
Frode Fjeldbraaten og Kathrine Tallaksen Skjerdal mottok begge midler fra Frie internasjonale stipend for å delta på tur til Egypt i regi av Lillesand menighet og NMSU Sør. Turen fant sted 1.-9.oktober 2023. Utdrag fra rapportene presenteres i saken, og rapportene i sin helhet er vedlagt.
Kjersti Gautestad Norheim ble tildelt midler fra Presteforeningens Frie internasjonale stipend for å dra på studieopphold til Sør-Afrika og der undersøke hvordan den lokale konteksten preger forkynnelsen og gudstjenestefeiringen i en konkret menighet. Hun besøkte tre ulike menigheter.
Hege Fagermoen ble tildelt støtte fra Presteforeningens Frie internasjonale stipend for å delta på studietur med Bibelselskapet til Georgia og Armenia. Turen ble gjennomført 13.-24.april 2023, som dekker den ortodokse påskefeiringen. I denne rapporten dele hun læring og inntrykk fra turen.
Gunnvor J. Hovland ble tildelt midler fra Presteforeningens Frie Internasjonale stipend for å gjennomføre et studieopphold i Glasgow, Skottland, i september 2023. Hun besøkte der et retreatsenter og flere kirker for å bli kjent med deres åndelig veiledningspraksis. I denne rapporten formidler hun i
Onesimus Jalata-Nagari ble tildelt støtte fra Presteforeningens Frie internasjonale stipend for å reise til Uganda og arbeid i en menighet hovedsakelig for flyktninger fra Etiopia våren-23, og her deler han inntrykk fra oppholdet.
Daniel Andersen Aarflot ble tildelt støtte fra Presteforeningens Frie internasjonale stipend for å delta på den årlige konferansen til Irish Biblical Assotiation. Konferansen var i Dublin, og det gav også mulighet til å se Book of Kells, samt kirker i området. I rapporten deles inntrykk fra reisen.