Tallin, foto Henning Huseby Jansen

Tallin, foto Henning Huseby Jansen

Inspirerende studietur til Tallinn!

Henning Huseby Jansen er sokneprest i Farsund menighet og mottok høsten 2024 midler fra Frie internasjonale stipend. Stipendet ble benyttet til å dra på Nettverkskonferansen i regi av Det norske misjonsselskap i Tallinn, Estland. Her deler han inntrykk fra konferansen og møtet med den lutherske kirken i Estland.

Nettverkskonferanse i regi av NMS

NMS (Det norske misjonsselskap) har i mange år drevet misjonsarbeid i vår egen verdensdel Europa, både gjennom norske utsendinger og ved å støtte nasjonale ansatte i Estland, England, Frankrike og Spania. Hvert år samler NMS ledere fra disse landene til en Nettverkskonferanse for å samtale om arbeidet som drives, knytte kontakter og se framover. I år var konferansen lagt til Tallinn. Nytt av året var at norske menigheter som støtter dette arbeidet, var invitert med. Siden Farsund menighet har dette som ett av sine misjonsprosjekt, meldte jeg meg på konferansen. Det ble en spennende studietur til ett av våre naboland.

Spennende studietur

Fra 11. til 14. april 2024 var undertegnede på reise fra Farsund menighet for å se nærmere på arbeidet vi støtter gjennom misjonsprosjektet vårt i Estland. Det ble en inspirerende og spennende reise, og den gav meg en bedre forståelse for arbeidet Farsund menighet støtter.

I tillegg fikk vi byvandring i gamlebyen i Tallinn, som står på Unescos verdensarvliste, og deltakelse på både estisk og russisk gudstjeneste på søndagen.

Møte med erkebiskop Urmas Vilma

Vi møtte også den lutherske erkebiskopen i Estland, Urmas Viilma. Han har en svært sentral posisjon som president i Estlands kristne råd, et samarbeidsorgan av ulike kirkesamfunn i landet. Vilma holdt et miniforedrag om kristentroens historie i Estland og utviklingen mot et sekulært samfunn.

Sekularisering

Estland er i dag et av Europas mest sekulære samfunn. Både den lange historien gjennom flere hundre år med ulike okkupasjonsmakter, samt tiårene med ateistisk propaganda og begrensningene som ble lagt på trossamfunn under sovjettiden, har bidratt til dagens sekulære samfunn.

Det store flertallet (70 %) definerer seg som ikke-religiøse, men av disse er det bare 13 % som definerer seg som ateister. Av de ca. 30 % som definerer seg om religiøse, er ca. 26 % kristne. Av disse igjen tilhører ca. 10 % den lutherske kirken. Det er ganske små tall altså. Men kirkene opplever likevel at mange ikke-religiøse er på leting etter en dypere mening i tilværelsen. Mange bærer på en slags tro, men de mangler en ramme å tolke troen inn i.

Staten understøtter ikke tros- og livssynssamfunn økonomisk slik vi er vant med fra Norge. Kirkene er derfor avhengige av å samle inn alle midler de trenger til å bygge og drifte kirker og menigheter, lønne ansatte, drive barne- og ungdomsarbeid, diakonalt arbeid, eldrearbeid og alt annet. Når Estland i tillegg har et prisnivå som ligner det norske, men langt lavere lønninger, sier det seg selv at de setter stor pris på støtten fra norske menigheter, gjennom NMS.

Vi møtte også prosten i Tallinn, fikk korte foredrag av flere sentrale personer innenfor den lutherske kirken i Estland og ansatte i NMS, samt møtte en dominikanermunk som drev et flyktningearbeide for traumatiserte ukrainske flyktninger.

Conviviality

Seth Chandry Ueland var koordinator for nettverkskonferansen fra NMS, og han introduserte oss for begrepet conviviality. Det gir spennende diakonale perspektiver på misjonsarbeid og kirkelig arbeid i det hele, både lokalt og globalt. Dette fikk jeg lyst til å gå mer inn i.

Ungdomsstyrt mediearbeid

Ett av prosjektene Farsund menighet støtter, er et ungdomsdrevet mediearbeid som retter seg mot andre unge i Estland. Arbeidet kalles for Pluss Media og begynte med utgivelse av et kristent ungdomsmagasin. Etter hvert har dette blitt lagt ned, til fordel for en sterk satsning på radioprogrammer, tv-show, leirer og synlighet på sosiale medier. Dette er et veldig spennende arbeid som når mange ungdommer.

Mustemäe menighet

Et annet prosjekt Farsund menighet støtter, er arbeidet som drives av den lutherske kirken i den fattige bydelen Mustamäe i Tallinn. Det bor 66.000 mennesker i Mustamäe. Her er estiske Tiina Klement prest. Hun er eneste ansatte i den nybygde Maria Magdalena-kirken, og hun gjør en fantastisk innsats!

I flere år har menigheten holdt på å bygge kirken, som er i ferd med å bli et viktig samlingspunkt for menigheten og lokalmiljøet. Innvielsen fant sted 2. juni i år. Men, kirken mangler ennå blant annet kjøkken og innredning i kjelleren til barne- og ungdomsarbeid, så de trenger fremdeles mye støtte fra søstermenigheter i Norge, blant annet Farsund menighet. Med små ressurser driver de likevel allerede et aktivt barne- og ungdomsarbeid, diakonalt arbeid blant bydelens hjemløse og rusmisbrukere, bibelstudier, eldrearbeid og misjonsarbeid. I tillegg kommer et levende og aktivt gudstjenesteliv.

Saku menighet

Den andre menigheten Farsund menighet støtter, er den lutherske St. Thomas menighet i Saku.

Saku er en liten by på 12.000 mennesker litt utenfor Tallinn. Her har norske Magne Mølster vært prest i tolv år, og i 2020 tok menigheten i bruk sin nybygde kirke. Den er den eneste kirken i byen, og den ligger fint til på «Nøttehøyden», like ved en trafikkert vei. Bygget i seg selv blir dermed en daglig påminnelse for mange mennesker om at den kristne troen lever, og flere oppsøker kirken og knytter kontakt med menigheten.

Menigheten har en misjonal visjon. Siden få kom til kirka i starten, måtte de ut der folk var. De startet fotballag, arrangerte skidag, konserter, gjenbruksmarked, jentegruppe, babysang og andre aktiviteter. Også her drives det i dag et flott barne- og ungdomsarbeid og diakonalt arbeid. Før jul ble det arrangert julevandring for barnehagebarn, og over 300 barn kom til kirka og fikk med seg julebudskapet!

Både Mustemäe og Saku menighet er nyplantede menigheter i et sekulært samfunn. Disse, sammen med Pluss Media, har store muligheter til å nå mange mennesker med et godt budskap om tilhørighet, mening og frihet gjennom Jesus.

Det var veldig spennende å få oppleve dette svært strategiske misjonsarbeidet i Europa på nært hold.

Jeg er takknemlig for støtten fra PF.

Farsund, den 4.okt 2024

Henning Huseby Jansen,
Sokneprest i Farsund menighet

Relaterte artikler

«Den som på forhånd vet hvor veien fører ham, føres ikke langt.»

Oddbjørn Stangeland ble tildelt midler fra Presteforeningens Frie internasjonale stipend for å gå den franske delen av pilegrimsvandringen til Santiago de Compostela. Vandringen ble gjennomført i mai-juni 2024 og her forteller han om noen erfaringer og refleksjoner pilegrimsvandringen gav ham.

More-button

Menighetstur til Egypt

Frode Fjeldbraaten og Kathrine Tallaksen Skjerdal mottok begge midler fra Frie internasjonale stipend for å delta på tur til Egypt i regi av Lillesand menighet og NMSU Sør. Turen fant sted 1.-9.oktober 2023. Utdrag fra rapportene presenteres i saken, og rapportene i sin helhet er vedlagt.

More-button

Gudstjenestefeiring i Sør-Afrika – Mellom fellesskap og segregering

Kjersti Gautestad Norheim ble tildelt midler fra Presteforeningens Frie internasjonale stipend for å dra på studieopphold til Sør-Afrika og der undersøke hvordan den lokale konteksten preger forkynnelsen og gudstjenestefeiringen i en konkret menighet. Hun besøkte tre ulike menigheter.

More-button

Studietur med Bibelskapet til Georgia og Armenia, ortodoks påske 2023

Hege Fagermoen ble tildelt støtte fra Presteforeningens Frie internasjonale stipend for å delta på studietur med Bibelselskapet til Georgia og Armenia. Turen ble gjennomført 13.-24.april 2023, som dekker den ortodokse påskefeiringen. I denne rapporten dele hun læring og inntrykk fra turen.

More-button

Blant etiopiske flyktninger i Uganda

Onesimus Jalata-Nagari ble tildelt støtte fra Presteforeningens Frie internasjonale stipend for å reise til Uganda og arbeid i en menighet hovedsakelig for flyktninger fra Etiopia våren-23, og her deler han inntrykk fra oppholdet.

More-button