Morgenbønn Anafora. Foto: Frode Fjeldbraaten

Morgenbønn Anafora. Foto: Frode Fjeldbraaten

Menighetstur til Egypt

Frode Fjeldbraaten og Kathrine Tallaksen Skjerdal mottok begge midler fra Frie internasjonale stipend for å delta på tur til Egypt i regi av Lillesand menighet og NMSU Sør. Turen fant sted 1.-9.oktober 2023.
Nedenfor presenteres utdrag fra begges rapporter. Det er lenke til rapportene i sin helhet nederst på siden.

Frode Fjeldbraaten skriver:

Lillesand menighet har i 4 år støttet Mamma Maggies arbeid med Stephans Children i Kairo og Biskop Thomas` arbeid på Anafora. Høsten 2022 var Biskop Thomas på besøk hos oss i Lillesand og vi samlet mange ungdommer og voksne for å møte han. Mens han var her inviterte han oss til å komme på besøk og jeg hadde lyst til å dra. Da jeg hadde bestemt meg for å dra i høstferien 2023 tenke jeg at flere kunne bli med og det endte med at vi dro 49 personer fra området her. De som ble med var mellom 11-75 år gamle og halvparten var under 25 år.

Mamma Maggies arbeid med Stephans Children i Kairo

Vi besøkte Stephans Childrens arbeid på søppelfjellet i Kairo. Forholdene i slummen hadde endret seg siden sist jeg var der. Arbeidet har vokst og slummen stinket mindre, da de har funnet andre måter å handtere søpla på. Jeg traff igjen folk jeg har møtt før og det var bevegende for meg å snakke med disse lederne som har stått lenge i svært krevende arbeid. Det mest betydningsfulle for meg var å se hvordan folk fra vår egen menighet reagerte da de møtte barn og mødre i en av Stevens Childrens barnehager. Kontakten var spontan og det var en veldig kraft i deres håp, takknemlighet og glede. De viste oss stolt hva de drev med, De vasket beina våre, som de vasker beina på barna som kommer dit, og de serverte mat. For vår del ble det smil, snufsing og tårer.

Anafora

Anafora var i 2006 et retreatsted der Biskop Thomas hadde som visjon at folks ånd, sjel og kropp skal løftes opp. Gjennom årene har det vokst, og det fungerer nå som en liten landsby. De tar jevnlig i mot grupper av egyptiske jenter, kvinner og unge gutter som trenger undervisning for å begynne på skolen igjen. Biskop Thomas var tilgjengelig for oss – i sitt rette element – og han var åpen for alle slags spørsmål.

Han har en spennende måte å besvare spørsmål på. For eksempel en av ungdommen spurte i en fellessamling: «Have you ever fallen in love?» Da brukte han spørsmålet til en liten appell ved å vri på det og si «Well, maybe, but the important thing is that I live in love – with everyone» og så forklarer han dette på en måte som oppleves ekte. Jeg fikk noe tid med han på tomannshånd og vi fikk snakket om det vi står i nå. Jeg merket igjen at hans måte å være på, gjør meg godt. Han er en klok kar, men det sterkeste for meg er å se hvordan han håndterer det aktive livet som biskop, samtidig som han setter av så mye tid til bønn og bibellesning selv.

Menneskemøtene

Hjemme i Norge er det menneskemøtene som sitter sterkest igjen. Måten de er på, er så preget av deres gudstro at det inspirer. Ungdommer som var med på turen har nå fått et sterkere forhold til menigheten og dette ble en felleskapsbyggende opplevelse for oss.
Jeg er takknemlig for at jeg fikk stipend til å dekke noen av mine utgifter og veldig glad for å ha slike trossøsken i Egypt.

Kathrine Tallaksen Skjerdal forteller:

Jeg er sokneprest i Høvåg, hvilket innebærer at jeg gjør tjeneste i to sokn: Høvåg og Lillesand. I 2023 hadde begge menighetene Anafora og Stefanusbarna i Egypt som misjonsprosjekt, via Stefanusalliansen. På turen i oktober besøkte vi begge prosjektene, samt pyramidene og ulike turistattraksjoner i Kairo og Alexandria.

Turen ga stort utbytte

Turen ga stort utbytte på mange plan. Å besøke en av Stefanusalliansens barnehager var både forferdelig og fantastisk. Jeg skriver jevnlig andakter i Fædrelandsvennen. En av andaktene mine etter hjemkomsten hadde overskriften «En lomme av himmel i helvetet». (Tekstutdraget fra andakten finnes i den fullstendige rapporten)

På Anafora var vi i flere dager, og levde med i stedets rytme. Anafora er et vakkert sted. Maten er god, og menneskenes vennlighet påtakelig. Her er det kort vei fra messen, hvor nattverdelementene løftes opp, til dagliglivet med undervisning og traumebehandling, hvor mennesker løftes opp. Anafora har navnet sitt fra dette: Løft opp! I tillegg har man gjennom hardt arbeid og moderne teknologi fått ørkenen til å blomstre.

Bønneliv på Anafora

Vi fulgte bønnelivet i hovedkirka, og besøkte den overveldende dekorerte oppstandelseskirka. Vi fikk også mye tid til samtale med biskop Thomas.

Dette skrev jeg i Fædrelandsvennen om det liturgiske livet på Anafora:

Klokka er ennå ikke 6 om morgenen. Det er fortsatt mørkt på retreatstedet Anafora. Men jammen har ikke flere av de norske ungdommene stått opp. På vei inni kirka tar de respektfullt av seg skoene. De skal jo inn på hellig grunn. Så finner de seg hver sin bønnekrakk, og setter seg knelende på det fillerye-dekte gulvet. Det er ingenting med morgenmessen som er tilpasset norsk ungdomskultur. Her bruker man en eldgammel liturgi, og selve sangstilen er helt annerledes. Kanskje det er selve annerledesheten som fascinerer? Koptisk morgenmesse her i Egypts ørken skårer skyhøyt på autentisitetsskalaen.

Møtet med Stefanusbarna og Anafora var definitive høydepunkt på turen for meg. Møtet med Anafora satte i gang mange spørsmål hos meg: Kan vi ta med impulser herfra hjem til vår egen kirke? Hvordan?
Jeg må også nevne den lokale guiden, Migo. Han er selv koptisk kristen, utdannet arkeolog. Han klarte på forbilledlig vis å gi oss passe store doser av kunnskap og analyser om Egypts historie, dagens politiske situasjon, situasjonen for den koptiske kirken og dens selvforståelse.

Jeg takker med dette hjertelig for stipendet jeg fikk av PF som et godt bidrag til å dekke utgiftene ved turen!

Fullstendig rapport Kathrine Tallaksen Skjerdal

Fullstendig rapport Frode Fjeldbraaten

Relaterte artikler

Gudstjenestefeiring i Sør-Afrika – Mellom fellesskap og segregering

Kjersti Gautestad Norheim ble tildelt midler fra Presteforeningens Frie internasjonale stipend for å dra på studieopphold til Sør-Afrika og der undersøke hvordan den lokale konteksten preger forkynnelsen og gudstjenestefeiringen i en konkret menighet. Hun besøkte tre ulike menigheter.

More-button

Studieopphold i Glasgow

Gunnvor J. Hovland ble tildelt midler fra Presteforeningens Frie Internasjonale stipend for å gjennomføre et studieopphold i Glasgow, Skottland, i september 2023. Hun besøkte der et retreatsenter og flere kirker for å bli kjent med deres åndelig veiledningspraksis. I denne rapporten formidler hun i

More-button

Blant etiopiske flyktninger i Uganda

Onesimus Jalata-Nagari ble tildelt støtte fra Presteforeningens Frie internasjonale stipend for å reise til Uganda og arbeid i en menighet hovedsakelig for flyktninger fra Etiopia våren-23, og her deler han inntrykk fra oppholdet.

More-button

Studietur med Bibelskapet til Georgia og Armenia, ortodoks påske 2023

Hege Fagermoen ble tildelt støtte fra Presteforeningens Frie internasjonale stipend for å delta på studietur med Bibelselskapet til Georgia og Armenia. Turen ble gjennomført 13.-24.april 2023, som dekker den ortodokse påskefeiringen. I denne rapporten dele hun læring og inntrykk fra turen.

More-button