Viktig ressursbok: Også jeg hører med
Tor Ivar Torgauten: Også jeg hører med. Kirke for, av og med alle, Kolofon forlag 2024 (e-bok, gratis nedlastbar)
Filmen om speidergruppa «De makalause» fra Brønnøysund er aktuell på kino. I følge regissøren gjør denne gruppa kirken romsligere for oss alle. Professor Inger Marie Lid ved VID mener kirken fortsatt har en vei å gå for å forstå at mennesker med funksjonsnedsettelse er borgere på linje med andre. Hun mener også at kirken har vært preget av en diakonal hjelpeforståelse der det å vise omsorg har vært styrende (Vårt Land 8.12.2024).
Rune Rasmussen som har vært spesialprest for inkluderende kirkeliv i Agder og Telemark bispedømme, sier til samme avis at «min erfaring er at arbeidet med å inkludere mennesker med utviklingshemming stort sett har skjedd nedenfra i kirken, som grasrotarbeid (Vårt Land 15.12.2024).
En som både har jobbet praktisk inn mot menigheter og på systemnivå inn mot ulike kirkelige og offentlige myndigheter er Tor Ivar Torgauten, tidligere mangeårig spesialprest for inkludering. Gjennom 20 år som spesialprest har han hatt ansvar for å inkludere mennesker med utviklingshemming i kirken. Han har også erfaring som pårørende.
En viktig del av Torgautens arbeid har vært å bidra til at retten til tros- og livssynsutøvelse er slått fast i forpliktende rundskriv og planer i helse- og sosialomsorg. Dette gjør at veien ligger åpen for samhandling mellom menigheter og kirkelig ansatte og de offentlige myndighetene og institusjonene. Mulighetene er der. Nå er det opp til kirken og menighetene å bruke dem.
Tidligere i høst ble Torgautens bok Også jeg hører med. Kirke for, av og med alle lansert i Rotnes kirke, Nittedal, på kirkekaffen etter en gudstjeneste på Møtested kirke, en åpen gudstjeneste for, av og med alle.
Boken Også jeg hører med er både en ressursbok, en studiebok og en debattbok i arbeidet med å gjøre kirken til et sted hvor man er likeverdige medlemmer i et mangfold.
Ressursbok
Boka gir nyttig oversikt over
- Den norske kirkes arbeid og uttalelser om tematikken (del 3)
- Teologisk tenkning – kirkesyn, trosforståelse med videre (del 5-11)
- Viktige offentlige dokumenter om offentlige instansers forpliktelse til å legge til rette for religions- og livssynsutøvelse, og som er grunnlag for samarbeid med Den norske kirke lokalt – og andre tros- og livssynssamfunn (del 12)
Oversiktene over Den norske kirkes uttalelser, og over offentlige forpliktende rundskriv og planer, samt tips til hvordan man kan samhandle med offentlige instanser for å ivareta retten til religions- og livssynsutøvelse, er konkrete og nyttige. Her får man gode redskaper for menighetenes arbeid og samhandling med kommunen og andre aktører.
Studiebok
Boka er også ei studiebok som rommer mye kunnskap om kirkens arbeid med inkludering, pårørende-erfaring, teologiske refleksjoner, samt om offentlige instansers plikt til å legge til rette for religions- og livssynsutøvelse.
Til studiebruk er det laget spørsmål til samtale og refleksjon for seks studiesamlinger.
Boka anbefales til bruk i staber og prostifellesskap, for å øke kunnskap og bevissthet på feltet, og særlig i arbeidet med å utvikle kirkens arbeid lokalt og samhandlingen med offentlige institusjoner.
Debattbok
Torgautens visjon er en kirke hvor kirkens hovedgudstjeneste og menighetsfellesskap rommer alle som likeverdige medlemmer. «En kirke som ikke åpner kirkedørene på vidt gap og gjør slik at alle kan delta på en likeverdig måte, blir i praksis mer en karikatur av en kirke», er en av hans sentrale påstander. I mangfoldet hører også mennesker med utviklingshemming med.
Selv om det mange steder er organisert tilrettelagte fellesskap, som for eksempel Tro og lys-grupper, eller tilrettelagte gudstjenester, ønsker Torgauten at kirken skal innrette det store fellesskapet slik at det rommer alle. Et kapittel handler om hindringer som gjør arbeidet med å bygge en kirke for, av og med alle, vanskelig (del 4).
Torgauten utfordrer «alle som på en eller annen måte har ansvar for å bygge kirke:
- Kan du bekrefte at mennesker med utviklingshemming hører hjemme midt i kirkens fellesskap, på lik linje med andre?
- Vil du ut ifra din tjeneste eller posisjon sørge for at mennesker med utviklingshemming får mulighet til å være en naturlig del av lokalkirkens fellesskap på alle nivå: i trosopplæring, i konfirmasjon, i ungdomsarbeid, i menighetsfellesskap og i de ordinære gudstjenester?» (s. 12-13).