Støtt streiken i staten!
Unio og Akademikerne har gått til streik i staten, etter at mekling i årets tariffoppgjør ikke førte fram. Av Presteforeningens medlemmer er bare 26 ansatt i staten, men vi oppfordrer alle medlemmer til å støtte streiken.
Unio og Akademikerne har gått til streik i staten, etter at mekling i årets tariffoppgjør ikke førte fram. Av Presteforeningens medlemmer er bare 26 ansatt i staten, men vi oppfordrer alle medlemmer til å støtte streiken.
Siden 4. juni er det streik ved helseforetakene, etter at Unio og Spekter ikke kom til enighet hos riksmekleren. Som del av Unio er PF også i konflikt, men ingen av våre medlemmer er så langt tatt ut i streik. Vi oppfordrer alle medlemmer om å stille seg solidarisk med kollegaer som er i streik.
Den viktigste samtalen etter denne streiken er ikke om eller hvordan prester kan streike. Den bør heller handle om hva kirken som arbeidsgiver, med utgangspunkt i erfaringer fra årets streik, bør gjøre annerledes framover, skriver PFs leder i et svar til Harald Hegstad i Luthersk kirketidende.
- Dette er en seier for kirkens framtid! Den måned-lange streiken har ført fram og vi har sikret morgendagens prester samme lønnsnivå som dagens prester. Tusen takk til våre streikende medlemmer og kollegene fra andre forbund for innsatsen og solidariteten med hverandre og kommende kolleger!
Unio KA har i dag meddelt kirken at 10 nye medlemmer blir tatt ut i streik fra torsdag 14.1. dersom den lovpålagte meklingen søndag 10.1. ikke fører fram. Opptrappingen skjer i Nidaros bispedømme. Også Fagforbundet og Creo trapper opp med uttak i Nidaros og Oslo. Samlet nytt uttak er 26 personer.
De ti fagforeningene som er i brudd står sammen i streiken. På denne siden finner du samlet oversikt over streikesteder og antall ansatte i streik per dags dato.
OM OFFENTLIGGJØRING AV LØSNINGSFORSLAG: KA prøver å skape inntrykk av at de er både løsningsorienterte og følger spillereglene, ved å gjøre det til et spørsmål om minutter. Like fullt er realiteten at offentligheten ble gjort kjent med KAs tilbud samtidig som oss.
Vi har hatt kontakt med riksmekleren siden 30. desember, men det er foreløpig ikke funnet grunnlag for ny mekling. Det blir uansett lovpålagt mekling 10. januar. Når vi møter KA til mekling vil det være et uttalt mål for oss at vi finner en felles løsning.
FELLES UTTALELSE FRA ARBEIDSTAKERORGANISASJONENE: Endelig har KA kommet med en invitasjon om å komme tilbake til forhandlingsbordet. Det har vi ventet på siden 12. desember. Vi ser det som helt nødvendig at de videre forhandlingene finner sted hos Riksmekleren.
Vi registrerer at KA tirsdag kveld har gått ut i Vårt Land og på egne hjemmesider med en skisse til løsning på streiken. Vår kommentar til tilbudet vil komme i løpet av onsdag 30.12.20.
Kantoren, diakonen og kateketen er skjønt enige: Lønn er svært viktig for rekrutteringen til kirken. Streiken for kirkens framtid handler om alle utdanningsgruppene i kirken. Møt tre streikende fra andre yrkesgrupper i kirken her.
Har KA allerede glemt hva som skjedde i 2016? Det var ikke bare de ansattes fagforeninger, men også deres framtidige arbeidsgiver, som var opptatt av minst mulig endring i avtaleverket ved virksomhetsoverdragelsen.
Hvem hos arbeidsgiver er det som vil at nye prester skal få lavere grunnlønn enn dagens prester? . Er det biskopene som har gitt disse signalene? Har det vært drøftet i bispedømmerådene? Har det vært på bordet hos Kirkerådet?
PFs leder Martin Enstad svarer Kirkerådets leder, som ønsker at en større del av prestenes lønn enn i dag skal være overlatt til individuelle forhandlinger. Det kjemper vi imot. Senket garantilønn er ikke et rekrutteringstiltak.
Er dette en streik fordi vi krever høyere lønn (KAs utgangspunkt), eller er det en streik mot lønnsnedgang (fagforeningenes utgangspunkt)? Som tariffparter vil fagforeningene alltid forbeholde oss retten til selv å definere hvorfor vi streiker.