Særavtale om fridager for proster og enkelte sokneprester og spesialprester i rettssubjektet Den norske kirke (lederavtalen)
Denne avtalen inneholder bestemmelser om fridager, overtid o.l. for proster og andre prester som har ledende eller særlig uavhengig stilling.
I tillegg til avtalen på denne siden bør man også lese Særavtale om avspasering for proster og andre prester som ikke har timeregulert arbeidstid. Den er inngått med Kirkerådet og inneholder utfyllende bestemmelser. Presteforeningen har også laget en egen artikkel der der to avtalene er sammenstilt for å gjøre det enklere å få oversikt.
Bestemmelser om leir finnes i Særavtale for kirkelige stillinger.
Partene har også utarbeidet en felles veiledning til avtalen, som finnes her.
§ 1 Forankring, ikrafttredelse og varighet
Denne særavtale er inngått med hjemmel i Hovedavtalen del A. Avtalen skal legge til rette for at proster, sokneprester og spesialprester som ikke har en timeregulert arbeidstid, skal sikres forutsigbar fritid, samtidig som virksomhetens behov og tjenestens egenart skal ivaretas.
Avtalen gjøres gjeldende fra 01.01.2023 til 31.12.2024, med mulighet for oppsigelse etter 1. år.
Hvis særavtalen ikke er skriftlig sagt opp av noen av partene innen en måned før utløpstid, anses avtalen fornyet for 1 – ett – år om gangen med samme gjensidige oppsigelsesfrist.
§ 2 Avtalens omfang
Denne avtalen omfatter proster og sokneprester og spesialprester som har ledende eller særlig uavhengig stilling i rettssubjektet Den norske kirke, jf. arbeidsmiljøloven § 10-12 første og andre ledd. Arbeidsgiver fastsetter etter drøfting med de tillitsvalgte om en konkret stilling som sokneprest eller spesialprest faller inn under denne avtalen, jf. også særavtalen om arbeidstid og fritid for prester i rettssubjektet Den norske kirke (arbeidstidsavtalen) § 2.
§ 3 Fridager
Arbeidstaker skal som hovedregel gis to fridager i uken. Minst én gang hver måned skal den ukentlige arbeidsfrie perioden iht. aml. § 10-8 (2) legges til søndag og forutgående lørdag.
Tjeneste som utføres på helge- og høytidsdager (1. nyttårsdag, skjærtorsdag, langfredag, påskeaften, 1. påskedag, 2. påskedag, 1. pinsedag, 2. pinsedag, 1. mai, 17. mai, Kristi Himmelfartsdag, 1. juledag og 2. juledag), kompenseres med fridager.
Arbeidstaker skal føre oversikt over medgått arbeidstid. Arbeidsgiver skal legge til rette for at opparbeidede fridager skal kunne avspaseres. Det skal inngås lokal særavtale om avspasering.
(PFs kommentar: Med lokal særavtale menes avtale mellom Kirkerådet og arbeidstakerorganisasjonene på virksomhetsnivå. Slik avtale er inngått med virkningsdato 1.11.2017 og finnes her: Særavtale om avspasering for arbeidstakere som omfattes av lederavtalen)
Arbeidstakere skal gå inn under reglene i HTA §§ 5.2, 5.3 og 5.4 hvis de i forbindelse med tjenesten går inn i en oppsatt tjenesteliste (vaktplan).
§ 4 Overtid
Arbeidstaker har som hovedregel ikke rett til overtidsgodtgjøring.
Slik godtgjøring kan likevel utbetales for inntil 300 timer i kalenderåret når arbeidstakeren:
a) Går inn i en oppsatt tjenesteliste (vaktplan)
b) Er pålagt overtidsarbeid av overordnet leder som kan kontrollere utføringen av arbeidet
Dersom arbeidstaker blir pålagt oppgaver i tjenestedistriktet som medfører at arbeidstakers samlede tjeneste får et vesentlig omfang ut over normalarbeidstiden, skal det kompenseres for dette etter bestemmelsene i den til enhver tid gjeldende hovedtariffavtale. I forståelse med den enkelte arbeidstaker kan det i stedet for, eller i kombinasjon med, godtgjøring tilstås uttak av ekstra fritid.
§ 5 Leirarbeid og lignende
Arbeidstakers arbeid på leir og lignende som medfører overnatting forutsetter en særskilt arbeidsplan for deltakelsen. Det skal sørges for at den særskilte arbeidsplanen samordnes med planene for andre kirkelig tilsattes leiropphold.
Eventuell godtgjøring for leirarbeid vurderes etter § 4 annet ledd.
Kurs/stabsturer mv. for ansatte hvor arbeidstakerens eget forhold er sentralt for formålet med reisen omfattes ikke av denne bestemmelse.
§ 6 Overflytting av arbeidstaker mellom arbeidstidsavtalen og lederavtalen
En arbeidstaker kan flyttes fra arbeidstidsavtalen til lederavtalen dersom det har saklig grunn i stillingens oppgaver og ansvar, jf. aml § 10-12 første og andre ledd. Før slik endring skal arbeidsgiver drøfte overføringen med den berørte arbeidstakerorganisasjon, og forhandle eventuell endret lønnsplassering iht. HTA kap. 4 pkt. 4.2 Særskilte forhandlinger.
En arbeidstaker skal flyttes fra lederavtalen til arbeidstidsavtalen, dersom plassering i lederavtalen ikke lenger har saklig grunn i stillingens oppgaver og ansvar, jf. aml § 10-12 første og andre ledd. Før slik endring skal arbeidsgiver drøfte overføringen med den berørte arbeidstakerorganisasjon.